Slakken in de tuin kunnen een ware nachtmerrie zijn voor iedere tuinliefhebber. Zeker als je met veel liefde je planten of groenten hebt verzorgd en je ’s ochtends alleen nog maar slakkenslijm en aangevreten bladeren aantreft. Gelukkig zijn er verschillende natuurlijke manieren om slakken te bestrijden, zonder het gebruik van chemische middelen. In deze blog delen we handige tips voor een slakkenvrije tuin én leggen we uit waarom slakkenaaltjes een duurzame oplossing zijn.

Hoe ontstaat een slakkenplaag?
Een slakkenplaag ontstaat vaak in het voorjaar, wanneer het weer vochtig en mild is. Slakken leggen honderden slakken eitjes in de bodem, die later uitkomen en zich snel kunnen vermenigvuldigen. Vooral in een moestuin of sierborder kan dit flinke schade aanrichten. Het is dus belangrijk om tijdig actie te ondernemen.

1. Slakken bestrijden met natuurlijke vijanden
Een van de meest effectieve en milieuvriendelijke manieren om naaktslakken te bestrijden, is met slakken aaltjes. Deze microscopische wormpjes dringen de naaktslak binnen en schakelen deze van binnenuit uit. Ze vormen geen gevaar voor andere dieren, planten of mensen. Bij AaltjesDirect verkopen we deze natuurlijke vijanden van de naaktslakken. Houd er wel rekening mee dat slakkenaaltjes lastig zijn om te kweken, waardoor de voorraad soms beperkt is.
2. Maak gebruik van slakkenvallen
Een slakkenval is een eenvoudige manier om slakken te vangen. Je kunt een kant-en-klare val gebruiken, of er zelf een maken met een beetje ‘slakken’ bier. Slakken zijn dol op de geur van bier en kruipen er massaal op af. Een pot ingegraven tot aan de rand van de aarde werkt al prima.
3. Koper tegen slakken
Slakken koper of slakken kopertape werkt als een natuurlijke barrière. Slakken krijgen een schokje wanneer ze in aanraking komen met koper, waardoor ze zich zullen omdraaien van jouw mooie plantjes. Dit kun je bijvoorbeeld rondom bloempotten of verhoogde moestuinbakken plakken.
4. Alternatieve natuurlijke middelen
Er zijn ook alternatieve middelen die slakken weren. Denk aan het gebruik van koffiedik, eierschalen of lavameel. Sommige mensen proberen ook slakken bestrijden met zout, maar dit is niet aan te raden: het is pijnlijk voor de slak en slecht voor je bodem.
Ook producten zoals slakkengel kunnen helpen om een fysieke barrière te vormen rond planten, zonder giftige stoffen. Let wel op: de werking is vaak tijdelijk en bij regenval minder effectief.
5. Vermijd chemische slakkenkorrels
Hoewel slakkenkorrels snel resultaat kunnen geven, bevatten ze vaak stoffen die schadelijk zijn voor andere dieren, zoals egels, vogels en huisdieren. Wil je tóch slakkenkorrels gebruiken? Kies dan voor een biologische variant zonder metaldehyde.
Ken je vijand: soorten slakken
Wist je dat er verschillende slakken soorten zijn? Vooral naaktslakken richten schade aan in je tuin of moestuin, terwijl huisjesslakken vaak minder vraatzuchtig zijn. Door te weten welke slakken in jouw tuin voorkomen, kun je gerichter te werk gaan.