Gratis verzending vanaf €17,50 | Op werkdagen vóór 15:00 uur besteld, dezelfde dag verzonden

Heb jij last van vervelende vliegjes in je plant? Zo kom je er gemakkelijk van af!


De reden dat je op deze link hebt geklikt is waarschijnlijk omdat je last hebt van vliegjes in je plant. Erg vervelend, maar wat zijn het voor vliegjes en hoe kom je ervan af? Dat gaan we je precies uitleggen.

Wat zijn de vliegjes in mijn plant?

De vliegjes in je plant kunnen rouwvliegjes zijn, ook wel varenrouwmug genoemd. Eigenlijk zijn het geen vliegjes maar muggen die vooral kamerplanten aantasten als de potgrond erg nat is. De rouwvliegjes komen af op hoge temperaturen, vochtigheid en ontbindend organisch materiaal. De vliegjes leggen hun eitjes in de potgrond en na een aantal dagen komen er witte/glasachtige larven uit de eitjes. De larven van de rouwvliegjes vreten aan wortels van planten en groeien uiteindelijk uit tot volwassen vliegje.

De volwassen vliegjes zijn 4 tot 5 mm groot en lijken erg op fruitvliegjes. Ze leven een week en zullen honderden nieuwe eitjes leggen. De volwassen vliegjes zijn te bestrijden met de gele vangplaten. De gele kleur trekt de vliegjes aan en de plakstrip zorgt ervoor de vliegjes niet meer kunnen ontsnappen.

varenrouwmug rouwvliegje 

Trips

Een andere optie voor de vliegjes in je plant zijn trips. Trips zijn kleine, dunne insecten, ook wel onweersbeestjes genoemd. De vliegjes zijn kleiner dan de rouwvliegjes, namelijk 1 mm. Ze zijn grijsachtig/geel en zijn vooral te vinden in potplanten en serres. Ze kunnen niet zo goed vliegen maar hebben wel vleugels om van plant naar plant te springen. Trips zuigen plantencellen leeg waardoor de leeggezogen cellen zich vullen met lucht en zo zilverachtige vlekjes afgeven aan de bovenkant van de plant.

De volwassen trips en de larven van trips worden bestreden met een bladtoepassing van de aaltjes. De poppen zitten in de bodem en worden door bodemtoepassing bestreden. De trips kunnen het hele jaar door bestreden worden. Het is wel van belang dat de omgevingstemperatuur niet kouder dan 5°C wordt.

Trips Thrips 

Hoe kom ik af van de vliegjes in de plant?

Om van de vliegjes af te komen zal je eerst de larven moeten aanpakken. Alleen de volwassen vliegjes bestrijden heeft geen zin, de larven in de potgrond worden uiteindelijk weer volwassen vliegjes en dan blijf je bezig. Om de larven te bestrijden adviseren we om aaltjes in te zetten. Misschien heb je daar wel eens van gehoord maar misschien ook niet. We zullen even kort uitleggen wat aaltjes precies zijn.

Aaltjes

Aaltjes zijn microscopisch kleine rondwormen die met het blote oog niet zichtbaar zijn. Zodra de aaltjes zijn toegediend gaan ze actief op zoek naar een gastheer (larve van een insect) waar ze vervolgens binnen dringen. De aaltjes scheiden daar bacteriën uit die ervoor zorgt dat de gastheer binnen een paar dagen dood is. De aaltjes voeden zich met de dode larve, waarna ze zich vermenigvuldigen. Daarna verspreiden de nieuwe aaltjes zich buiten de gastheer, op zoek naar een nieuwe prooi. Steinernema feltiae aaltjes bestrijden effectief de larven van rouwvliegjes in de bodem. Je ontvangt deze in een zakje waarvan je de inhoud kunt mengen met water.. Geef vervolgens het mengsel aan de planten en houdt de potgrond voor de gehele tijd vochtig.