Gratis verzending vanaf €17,50 | Op werkdagen vóór 15:00 uur besteld, dezelfde dag verzonden

Rouwvliegjes bestrijden met mierenpoeder


Rouwvliegjes zijn een vervelend probleem voor veel mensen, die zich vanuit je kamerplanten zich door het hele huis kunnen verspreiden. Gelukkig zijn er verschillende manieren om deze vliegjes te bestrijden. Op forums en internet wordt vaak verwezen naar het gebruik van mierenpoeder voor het bestrijden van rouwvliegjes. In deze blog leggen we je de voor- en nadelen uit van het gebruik van mierenpoeder.

Rouwvliegjes bestrijden met mierenpoeder

Mierenpoeder wordt vaak gezien als “laatste redmiddel” tegen rouwvliegjes om rouwvliegjes te bestrijden. Mierenpoeder bevat veelal de stof genaamd borax, dat een desinfecterende werking heeft en de rouwvliegjes doodt. Om rouwvliegjes te bestrijden met mierenpoeder, kun je de poeder op de pot(grond) strooien en daarna water geven. Je kunt de mierenpoeder ook oplossen in water en daarna de planten dit water geven.

Het is echter belangrijk om te weten dat mierenpoeder giftig is voor mensen en huisdieren, dus ben voorzichtig met het gebruik hiervan. Zorg ervoor dat je het poeder alleen op plaatsen strooit waar mensen en huisdieren niet kunnen komen. Realiseer je dat mierenpoeder ook giftig en daarmee dodelijk voor veel andere nuttige insecten en bodemleven.

Voorkomen is beter dan bestrijden

Vanuit onze visie, zal je vast begrijpen dat wij geen grote fan zijn van het inzetten van giftige middelen tegen plagen. Zeker omdat er voldoende vriendelijkere methoden zijn om rouwvliegje te bestrijden.

Het belangrijkste is dat je het stadium “laatste redmiddel” helemaal niet bereikt. Voorkomen en beheersen is nu eenmaal beter dan rigoureus moeten bestrijden. Door gebruik te maken van vangplaatjes kun je de vliegjes niet allen wegvangen, maar helpen de vangplaatjes een eerste aantasting ook te signaleren. Dit is belangrijk wat een kleine aantasting is nog eenvoudig te biologisch te bestrijden met bijvoorbeeld aaltjes tegen rouwvliegjes.

Milieuvriendelijke manier van het bestrijden van rouwvliegjes

Kortom: Mierenpoeder is dus zeker een manier om rouwvliegjes te bestrijden, maar is in onze optiek erg extreem en vaak onnodig. Mierenpoeder is giftig voor kinderen, huisdieren en nuttige organismen, dus voorzichtigheid is geboden.

Graag verwijzen we je naar onze milieuvriendelijke methoden om rouwvliegjes te bestrijden. Door de inzet van vangkaarten kun je tegelijkertijd volwassen rouwvliegjes signaleren en vangen. In deze combi deal tegen rouwvliegjes kan je aaltjes en vangkaarten met een leuke korting kopen.

Gratis tip

Als laatste geven we jullie graag onze gratis basis tip mee ter voorkoming van rouwvliegjes: Ben tijdens de winterperiode niet te fanatiek met water geven. Een drogere potgrond kan veel rouwvliegjes-ellende voorkomen! Meer weten hierover? Check onze blog: Planten te veel water geven kan leiden tot rouwvliegjes.

Succes en veel plezier met jullie planten